"Selamat Datang ke blog Tetamu Syam.Ahlan Wasahlan Wa Marhaban Bikum Wa Lastu Bikhairikum....."

Rabu, 9 Disember 2009

Angin Ahmar dan Sejarahnya..

 Angin ahmar atau lebih dikenali sebagai ’strok’ merupakan penyakit pembunuh nombor tiga di dunia selepas kanser dan jantung. Setiap orang sama ada yang sudah berumur atau yang masih muda berisiko mendapat penyakit ini terutama bagi mereka yang gemar mengambil makanan berlemak dan narkotik.
Dalam ilmu perubatan moden, angin ahmar dikatakan terjadi apabila pembunuh darah di dalam otak dihalang atau disumbat sama ada separuh atau sepenuhnya oleh darah beku yang terbentuk pada mendapan lemak di dalam dinding pembuluh darah yang mengehadkan dan seterusnya memutuskan peredaran darah ke bahagian otak. Terputusnya pengaliran darah ke bahagian otak mengakibatkan kehilangan fungsi bahagian tubuh yang diatur oleh bahagian otak yang terkena angin ahmar. Biasanya pesakit angin ahmar sukar dipulihkan. Sekalipun terdapat rawatan sokongan dan ubat tertentu, namun ia hanyalah untuk mengelakkan kerosakan otak yang lebih meluas dan teruk.DO’A ANGIN AHMAR – Antara Ikhtiar dan Tawakkal menjelaskan asal kewujudan angin ahmar sebagai makhluk ALLAH S.W.T. yang dijelmakan sebagai satu lembaga besar berapi dan merah (ahmar) menyala. Rupanya sangat dahsyat dan menakutkan. Pergerakannya pantas seperti angin. Ia akan memasuki tubuh manusia, meresap ke seluruh sendi dan urat saraf lalu membinasakan anggota badannya mengikut kehendak ALLAH S.W.T. yang menciptakan sesuatu penyakit dan Dia jugalah yang menyembuhkannya. Sabda Nabi Muhammad S.A.W. yang diriwayatkan oleh al-Nasa’i dan al-Hakim yang bermaksud: “Sesungguhnya ALLAH tidak menurunkan sesuatu penyakit kecuali Dia telah menurunkan ubatnya juga, maka berubatlah kamu.”
Oleh yang demikian, milikilah segera buku ini sebagai dan panduan dalam usaha mencegah dan merawat angin ahmar. Mudah-mudahan ia dimanfa’at sebaiknya.


SEJARAH ANGIN AHMAR
******************
Nabi Sulaiman a.s. dan Angin Ahmar
***************************
Telah diberitakan, pada suatu hari Nabi Sulaiman a.s. sedang duduk di atas takhta kerajaannya dihadap oleh jin-jin dan manusia serta binatang-binatang. Ketika itu, Baginda sedang membicarakan dan menghukum sebahagian daripada mereka. Lalu, terlintas perasaan ‘ujub (yakni rasa besar diri) dan Baginda pun berkata di dalam hatinya, “Adakah sesuatu makhluk yang telah dijadikan oleh ALLAH S.W.T. yang tidak ditundukkan kepadaku?”
Maka terkejutlah Nabi Sulaiman a.s. melihat akan makhluk itu dan menggeletar. Kemudian Baginda pun bertanya, “Wahai engkau yang besar berbangsa api, siapakah engkau dan mengapakah engkau datang ke mari?”Jawabnya, “Aku bernama al-rih al-ahmar iaitu satu penyakit yang amat dahsyat di antara penyakit-penyakit. ALLAH S.W.T. menjadikan aku sebegini rupa dan diberi-Nya aku kuasa mendatangkan kesakitan kepada cucu Nabi Adam a.s. dan Hawa’. Aku dapat meresap dan berjalan di dalam tubuh manusia sebagaimana darah dapat mengalir di dalamnya sehingga aku dapat meesap ke sendi-sendi dan urat-uratnya. Apabila ALLAH S.W.T. berkehendak memberi azab kepada sesiapa di antara makhluk ataupun memberi kuasa kepada aku, aku masuk ke dalam tubuhnya. Jika aku masuk ke dalam otaknya, maka hilanglah akalnya, dan jika aku masuk menerusi hidungnya, nescaya zahirlah aku berupa penyakit bengkak-bengkak dan sembab-sembab seterusnya hingga aku binasakan seluruh anggota badannya.”
Tatkala Nabi Sulaiman a.s. mendengar akan perkataan lembaga itu, Baginda pun menitahkan orang yang di sekelilingnya supaya membunuh dan membakarnya.
Al-rih al-ajmar pun berkata, “Tidak! Sekali-kali tidak ada sesiapa pun yang ada kuasa untuk melakukan yang sedemikian itu, kerana ALLAH S.W.T. telah menjadikan aku dan melanjutkan umurku.”
Kemudian ia pun ghaiblah dari pandangan Nabi Sulaiman a.s. sehingga ke zaman Nabi Muhammad S.A.W.
Manakala Nabi Sulaiman a.s. insaf akan kesan perasaan ‘ujubnya, lalu beristighfar dan bertaubat, walaupun tiada siapa yang tahu akan perasaannya itu.


Nabi Muhammad S.A.W. dan Angin Ahmar
*******************************
Telah diceritakan bahawa Hasan bin ‘Ali, cucunda Nabi Muhammad S.A.W. telah menghidap penyakit rongga tekak dan keluar darah daripadanya, lalu Nabi Muhammad S.A.W. dan sahabat-sahabatnya telah mendapat tahu khabar itu. Tiba-tiba turunlah Jibril a.s. lalu berkata, “Wahai Rasulullah, sesungguhnya Hasan telah terkena angin.”
Sabda Nabi Muhammad S.A.W., “Wahai saudaraku Jibril, adakah ubat baginya?” Dijawab oleh Jibril, “Bahkan ada.”
Sejurus kemudian Jibril pun ghaib, lalu kembali semula kepada Rasulullah S.A.W. dan berkata, “Bahawasanya ALLAH S.W.T. mengurniakan kepada engkau suatu hadiah yang mustajab, sesiapa membacanya walaupun sekali seumur hidupnya nescaya dia akan terselamat daripada al-rih dan al’ahmar.”
Maka Nabi Muhammad S.A.W. pun membacakan do’a ini pada Hasan r.a. Seketika itu juga dia sembuh, lalu bangun dan berdiri dengan cukup sihat.
Nabi Muhammad S.A.W. telah bersabda kepada sahabat-sahabatnya yang bermaksud, “Pelajarilah olehmu akan do’a ini dan ajarkan kepada umatku supaya do’a ini memberi manfaat kepada mereka serta memelihara mereka daripada ditimpa bala ini (penyakit angin ahmar). Dan jika seseorang sedang kena angin ini, maka hendaklah ditulis do’a ini di atas suatu (bijaksana/bekas) yang suci kemudian dibasuh dengan air nescaya sembuhlah dia dengan amat cepat.”

Amalkanlah membaca doa ini selalu, paling kurang sekali seumur hidup. Dengan mematuhi kaedah dan adab-adab berdoa disamping berikhtiar, Insya Allah, mudah-mudahan doa kita dikabulkan dan kita terhindar dari penyakit yang berbahaya ini.


Maksudnya:
Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang; dan dengan-Nya kami memohon pertolongan; dan dengan Allah; dan dari Allah; dan kepada Allah; dan segala pujian tertentu bagi Allah; dan tiada Tuhan melainkan Allah; dan Allah Maha Besar, yang Maha Mulia dan Maha Agung; yang aku takut dan bimbang terhadap-Nya. Allah Maha Besar dengan segala kebesaran-Nya; segala pujian tertentu bagi Allah, sebanyak-banyak pujian. Dan Maha Suci Allah pagi-pagi dan petang-petang. Dengan nama Allah yang menyembuhkan, dengan nama Allah yang mencukupkan; dan dengan nama Allah yang menyihatkan; dengan nama Allah yang dengan nama-Nya tiada memberi mudharat sesuatu apa jua di bumi dan di atas langit, dan Dia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui. Dan Kami turunkan sesetengah dari Al-Quran yang menjadi penawar dan rahmat untuk orang-orang yang beriman.
Ya Allah, aku yang menjampi dan Engkau yang menyembuhkan. Aku berlindung dengan-Mu daripada kejahatan yang telah Engkau takdirkan. Allah Maha Besar, Allah Maha Besar, Allah Maha Besar. Aku berlindung dengan Allah, Tuhanku dan Penciptaku, Pembentukku dan Pencipta Rupabentukku dan Pemberi Rezeki sekalian manusia. Aku berlindung dengan Allah daripada sekalian kebinasaan, dan segala maksiat, bala bencana, penyakit dan segala kesakitan, kemalasan, kemunduran dan kebinasaan.
Ya Allah, lindungilah penanggung (pengguna) suratku ini dengan nama-Mu yang Maha Mulia dan Maha Agung; dan sifat-sifat-Mu yang sempurna, wahai Yang Mempunyai Kebesaran dan Kekayaan. Wahai Tuhan yang memiliki kerajaan dan alam malakut; wahai Tuhan yang memiliki keagungan dan kegagahan. Maha Suci Engkau, alangkah besarnya Engkau wahai pencipta segala langit dan bumi. Wahai Tuhan tempat berlindung mereka yang menyesal (akan dosa-dosa mereka); wahai Tuhan yang Maha Pengasih terhadap orang-orang miskin; wahai Tuhan pemilik kebesaran dan kekuasaan, wahai Tuhan yang mempunyai belas kasihan dan memberi kebajikan dan Ihsan; wahai Tuhan yang banyak kasih sayang, wahai Tuhan yang banyak memberi; wahai Tuhan yang Maha Gagah dan tiada sesiapapun yang mampu mengalahkan-Nya; wahai Yang Melindungi dan Dia tidak memerlukan perlindungan, aku berlindung dengan-Mu dari azab ke atas badan dan kesempitan; dan aku berlindung dengan-Mu dari penyakit Angin Ahmar dan penyakit yang besar yang menimpa ke atas diri dan roh, darah dan daging, tulang dan kulit, urat dan urat saraf.
Maha Suci Engkau; yang apabila Engkau menghendaki sesuatu maka Engkau hanya mengatakan “Jadilah! Maka jadilah ia”. Allah Maha Besar, Allah Maha Besar, Allah Maha Besar. Wahai Tuhan yang menjadikan; wahai Tuhan yang membuat kebajikan, wahai Tuhan yang memberi pertolongan, wahai Tuhan yang Maha Gagah, wahai Tuhan yang Maha Adil, wahai Tuhan yang Berdiri dengan Keadilan, wahai Tuhan yang mendengar tangisan orang-orang yang meminta pertolongan. Wahai Tuhan yang memulakan (dari tiada kepada ada), wahai Tuhan yang mengembalikan, wahai Tuhan yang menolak, wahai Tuhan yang Mencukupkan. Wahai Tuhan yang menyembuhkan, wahai Tuhan yang meng’afiatkan, wahai Tuhan yang memberi pertolongan terhadap orang yang memohon pertolongan.
Wahai Tuhan yang menerima kesyukuran, wahai Tuhan yang banyak memberi balasan atas kesyukuran. Wahai Tuhan yang Maha Kasih Sayang, wahai Tuhan yang Maha Belas Kasihan, wahai Tuhan yang memberi pertolongan, wahai Tuhan yang Maha Berkuasa, wahai Tuhan yang Maha Gagah, wahai yang Maha Berkuasa, wahai Tuhan yang Maha Agung, wahai Tuhan yang mendahulukan, wahai Tuhan yang mengkemudiankan. Wahai Tuhan yang hidup, wahai Tuhan yang berdiri dengan sendiri-Nya, yang membalas mereka yang jujur dengan balasan ke atas tiap-tiap diri dengan apa yang mereka usahakan. Wahai Tuhan yang memerintahku, wahai Tuhanku yang memiliki aku, wahai Tuhan yang memberi perlindungan.
Wahai yang Maha Mengetahui sesuatu yang kami sembunyikan dan kami dedahkan; wahai Hakim yang menjatuhkan hukuman, wahai Tuhan yang memerintah sekalian orang-orang yang beriman; wahai Tuhan pembantu orang-orang yang dhaif dan miskin; wahai Tuhan yang Mencukupi keperluan orang-orang yang bertawakkal.
Wahai Tuhan yang mendatangkan malam ke atas siang dan siang ke atas malam; wahai Tuhan yang Gagah (mengalahkan) setiap syaitan yang sangat durhaka, wahai Tuhan yang mengalahkan setiap orang yang sombong lagi degil; wahai Tuhan sebaik-baik Pemerintah; wahai Tuhan yang sebaik-baik memberi pertolongan, wahai Tuhan yang memberi rezeki kanak-kanak yang kecil, wahai Tuhan yang Maha Pengasih terhadap orang tuan (yang sangat tua), wahai Tuhan yang memerintah orang-orang yang beriman; wahai Tuhan bagi orang-orang yang dahulu dan orang-orang yang kemudian; wahai Tuhan yang pengasih kepada orang-orang yang bertaubat, wahai Tuhan yang Maha Pengasih dari kalangan yang mengasihi. Wahai Tuhan sebaik-baik pengampun dari yang mengampuni; wahai Tuhan sebaik-baik pewaris; wahai Tuhan sebaik-baik Pemberi Keputusan; wahai Tuhan yang memerintah pada Hari Pembalasan.
Ya Allah, hanya Engkaulah yang aku sembah dan hanya kepada Engkaulah aku memohon pertolongan. Dan kepada-Mu aku bertawakkal. Dan kepada-Mu aku gemar dengan apa yang ada di sisi-Mu. Kepada-Mu aku berharap dan hanya Engkau yang aku takuti. Ya Allah, peliharalah aku dari segala kepayahan hidup dan penyakit-penyakit dan segala kesakitaan dan kesusahan dan darah hitam.
Ya Allah, peliharalah aku dari penyakit yang merbahaya dan dari penyakit Angin Ahmar dan penyakit darah kuning, dan segala kebinasaan dan segala maksiat dan pengsan, dan kerungsingan dan kesedihan dan dukacita dan dari di penjara. Ya Allah, peliharalah aku dari kejahatan binatang buas, dan binatang yang melata, serta permusuhan (benci membenci) orang awam, dan dari kekalahan dan kejahatan syaitan; dan raja, kemarau, kemahalan barang keperluan, dan gempabumi, dan bala bencana, dan keruntuhan bangunan, dan serangan musuh. Ya Allah, peliharalah aku dari kejahatan orang-orang yang jahat dan tipudaya orang-orang yang melampau, dan dari sesuatu yang silih berganti atasnya oleh malam dan siang melainkan yang datang itu adalah dengan baik, wahai Tuhan yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.
Aku berlindung dengan Engkau dari kejahatan setiap kejadian yang Engkaulah pemegang ubun-ubunnya; sesungguhnya Tuhanku di atas jalan yang tegak dan lurus. Engkau ialah Tuhanku dan di atas Engkau jua aku bertawakkal, dan Engkaulah yang Mencukupkan aku, dan sebaik-baik yang Mewakili, sebaik-baik Pemerintah dan sebaik-baik yang Memberi Pertolongan. Dan tiada daya upaya bagiku melainkan dengan Allah yang Maha Tinggi lagi Maha Agung.
Dan cukuplah kami oleh Allah, dan sebaik-baik yang mewakili sebagai Pemerintah dan Engkau sebaik-baik pemberi pertolongan. Allah yang mencukupkan, Allah yang menyembuhkan, Allah yang memberi a’fiat. Dan ucap selawat oleh Allah ke atas penghulu kami Nabi Muhammad dan ke atas keluarga dan sahabat-sahabatnya; selamat sejahtera; dan segala pujian bagi Allah Tuhan Pemerintah Seluruh Alam. Amin…

Tiada ulasan:

Catat Ulasan